Imbecilii

Îmi devine din ce în ce mai clar, fără a critica sau nominaliza că, la ora actuală, regnul omenesc se află într-o stare cel puțin latentă. Însă nu este un lucru nou. Din ce am mai răsfoit de-a lungul timpului, omenirea mereu s-a aflat la acest nivel, doar că în alte epoci.
Grație lui Darwin, am aflat că avem aceiași strămoși ca și regnurile inferioare iar cele din urmă trebuie să îndure zilnic povara supraviețuirii. Însă omul are o povară în plus deoarece în lumea animală aproape că nu există, iar dacă există, nu are viață lungă. Oamenii au o povară zilnică de dus datorită unui grup feroce din același regn cu ei insă de temut…mai de temut decât Mafia, mai ocult decât Iluminati și mai opac decât comunismul; este vorba de un grup neorganizat, fără conducere, fără reguli dar totuși este extrem de eficient și funcționează în perfectă armonie de parcă acțiunea unuia consolidează eficacitatea altuia. Este vorba despre ei, cei pe care l-am întâlnit cu toții în forme diferite, de care „ne temem”, care ne pot surpinde, care au răutatea unui varan, răgetul unui leu dar creierul unui castravete de mare. Sunt imbecilii. stupid02

Chiar dacă v-am stârnit amuzamentul, treaba cu imbecilii nu este chiar o glumă. Se organizează perfect, se înțeleg din priviri, urlă, sunt imprevizibilii și desigur nu înțeleg nimic și nu le pasă de nimeni. Nu este o glumă pentru că în jurul lor se instalează rapid absurdul în care tu nu faci față dar imbecilul se simte ca la Monte Carlo. Iată din propria experiență câteva legi ale imbecilității:

1.Numărul imbecililor în viață este mereu subestimat de toată lumea. Pare banal dar oricît de critic ai fi, tot vei fi luat prin surprindere de un nou aspirant la titlu.

2. Probabilitatea ca un om sa fie imbecil este independentă de orice altă insușire a individului. Deși am orientare politică de centru stânga, afirm aici că nu toți oamenii sunt egali, unii sunt imbecili alții nu iar această diferență am observat că ține de ereditate; așa cum o fetiță se naște blondă așa unul poate veni pe lume direct imbecilizat. Apartenența la imbecilitate este ca apartenența la grupa sangvină, este un act al Providenței.

3. Un imbecil este o persoană care cauează piederi celui de lângă el sau unui grup întreg fără a câștiga nimic în schimb , uneori chiar el suferă pierderi de pe urma acțiunilor sale fiind conștient de asta. Unde este logica? Logică nu este deci nu ai ce înțelege dar voi explica. Consider în contextul prezentului articol că există 4 categorii de oameni: neajutorații, inteligenții, răufăcătorii și imbecilii. Să spunem că Ștefan face o acțiune care comportă o pierdere pentru el dar aduce un câștig pentru Vlad-înseamnă că Ștefan a procedat ca un neajutorat. Dacă o acțiune a lui Ștefan aduce câștig amândurora atunci a acționat inteligent. Dacă Ștefan câștigă de pe urma acțiunii sale dar Vlad pierde atunci este un răufacator. Cu aceste situații suntem obișnuiți dar atenție, mai este o categorie: adesea ne pierdem buna dispoziție, cheful de mâncare, sănătatea, timpul din cauza unor acțiuni absurde a unei creaturi ridicole ce nu are nimic de câstigat din faptul că ne rănește, ne provoacă dificultăți sau probleme. El știe că nu are dreptate, că este părtinitor și că își poate șifona imaginea într-o acțiune de denigrare de pildă dar continuă până la capăt. Nu cred că este om rațional să poată explica de ce acest imbecil face ceea ce face. De fapt este o explicație…este un imbecil.

4. Non-imbecilii mereu vor subestima influența negativă a imbecililor. Aceștia vor merge pe buna credință și vor uita mereu că a te asocia cu un imbecil indiferent de circumstanțe se va dovedi fără echivoc o mare greșeală. Răsfoind istoria, numeroși au ignorat această lege fundamentală și au platit scump atât ei cât și întreaga omenire.

5. Imbecilul este cel mai rău tip de persoană. Răufăcătorul face un simplu transfer de bunuri de la tine către el iar dacă societatea ar fi plină de ei aceasta ar stagna pentru că ar fi un flux de bunuri ce se plimbă dintr-o parte în alta și ar beneficia toți paradoxal; dacă membrii unei societăți ar actiona pe rând ca răufăcători ar fi stagnare absolută și un soi de stabilitate dar treaba se schimbă când apar imbecilii. Aceștia cauzează pierderi altor oameni fără a câștiga nimic în schimb, uneori pierd chiar ei ducând astfel la secătuirea societății.

Este o eroare să credem că într-o societate dezvoltată exista mai puțini imbecili dar comparativ cu una slab dezvoltată exista câteva diferențe pe care le voi expune:

1. Într-o societate bolnavă membrilor imbecili le este permis de către ceilalți membri să devină activi, să iasă în față și să ia decizii (catastrofale desigur).

2. Orice sistem în ascensiune are un număr stabil de imbecili dar un procent neobișnuit de oameni inteligenți care reușesc să le îngrădească acțiunile primilor și să aducă un profit considerabil pentru a progresa atât în interes propriu cât și pentru membrii societății.

3. Într-o țară aflată în declin, procentul imbecililor este același ca într-o țară dezvoltată dar observăm la restul populației o creștere neobișnuită a răufăcătorilor cu înclinații spre imbecilitate care ocupă poziții privilegiate și care distrug orice formă de bine, claritate și progres. Asemena permisivitate a unui stat slab duce la o singură certitudine: țara se duce de râpă.

Concluzie

Simt nevoia să scriu acest articol după experiența ca angajat în slujba cetățeanului în aparatul de stat, ca un elogiu la adresa imbecilior dar mai a ales la adresa celor decenți, umani și profesioniști pe care i-am întâlnit.

Din cauza imbecililor este posibil ca Diaspora să aibă un număr mai mare de membri decât România în următorii ani dar mai există o șansă ca o mână de oameni inteligenți cu inimi de oțel să pună umărul  la reducerea numărului de imbecili prin criterii solide de angajare în slujba omului și printr-o verificare a competențelor fiecăruia. Depinde de noi dacă ne vom comporta ca un stat eșuat sau ca un stat aspirant la modernitate și normalitate.

Vorba lui Vântu: „bai generație!” din care fac și eu parte, statul este angajatul tău nu tu ești papagalul lui.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s