Cine este regele?

 

Înformația este un dar ce ni-l facem nouă înșine, îl dăruim altora și ei nouă. Este o delectare, o sărbătoare dar și o suferință, un real pericol; fericiți cei săraci în informație.
Primim, culegem, prelucrăm, extragem, prevalăm, decelăm, producem sau consumăm informații când discutăm cu cineva, când privim o operă de artă, când ascultăm muzica, când răsfoim o carte, când gândim. Absolut totul are o semnificație inclusiv simpla prezență a cuiva. Aici intrăm in paradoxul imposibilității de a nu informa.

Oricine știe ce este o informație. Dar dacă ceea ce cineva are impresia că ar fi  informație nu constituie efectiv informație, nu înseamnă că individul nu dă sau mai exact nu primește informații. Înseamnă doar că aparatul său conceptual este deficitar. Metaforând, se poate face troc și cu deșeuri animale nu doar cu platină deși Vespasian s-ar simți lezat de afirmația mea. Aici intervine frumusețea paradoxală a conceptului de informație: Informația poate trăi fără conceptul de informație și această caracteristică este unică în lume. Fiecare om este un „poet” în ale informației indiferent de poziția lui.

Să descoperim cum procedează cel care știe ce este informația și care știe ce caută.

Spiritul „comun” găsește indescărcareformația ca dubiu, îndoială, intră în posesia ei fără să o caute printr-o grilă informațională de care nu e conștient și o abordează ca o întâmplare. Spiritul „informatic” anticipează, construiește, proiectează informația contopind ceea ce el deține cu ceea ce găsește în exterior. Catifeaua informației-concept endogen se așterne lin pe pielea fină a câmpului informațional exogen și dă naștere la o senzație extatică de revelație; mintea se luminează, înțelege, face sens. Primul primește lumina informației, al doilea luminează el insuși informația și valsează cu ea. Pentru primul informația este „o chestie”, pentru al doilea este „exact ce căuta”.

Diferența calitativă și de finețe între abordarea naivă și abordarea profesionistă de informații vine din conștientizarea percepției.  Cine știe ce percepe are o viziune mai bună bazându-se pe conștiința percepției. Naivul se uită la informație indiferent  și superfluu, pe când profesionistul se uită entuziasmat așteptând „orgasmul informațional al relevării”. Așteaptă să valseze din nou cu partenera sa, informația, un dans pe care îl știe, îl savurează și îl domină.

Mai mult decât atât, printr-un instrument mintal, spiritul cunoscător se ridică deasupra evenimentului informativ, vede de sus și de departe și capătă puterea ce i-o dă conștiința dominării obiectului prin care își câștigă libertatea; este mai liber, mai eficient; EL ȘTIE CE FACE ȘI FACE CE ȘTIE. Spiritul naiv se simte prins în vâltoarea evenimentelor informatice, este apăsat de participarea la un simpozion ce nu-l stăpânește, începe să-și dea seama de finețea și complexitatea lui, se simte sufocat, copleșit, încordat, i se măresc pupilele, gâtul i se strânge, cămașa devine prea strâmtă dar nu poate ieși din joc; EL DOAR FACE CE STIE. Informația dominantă extenuează partenerul dominat, uneori îl anihilează. În cazul naivului, centrul de comandă este în exterior, înăuntru este slab și volatil și se simte invadat, dar profesionistul este internalist, matricea personală îi dă forță și îi ranforsează structura internă permanent, el este intruziv și „merge peste informație”. Naivul este dominat, REGELE domină.(informațional)

Concluzie

„Observatorul trebuie să posede deja conceptul lucrului spre a-l vedea în apariția sa și să poată explica într-adevăr obiectul”. (Hegel, p. 38).

Fără a „simți” informația, fără a utiliza instrumente precise cu care rațiunea s-o ordoneze și s-o sistematizeze, realitatea va rămâne o suferință pentru om, va rămâne un ocean mereu agitat și învolburat din cauza lipseI de claritate în procesul de sortare a realului. După cum am stabilit, INFORMAȚIA ESTE UBICUĂ.

CINE ESTE REGELE?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s