Informația-Generalități

 

Intenționez sa scriu minim zece articole despre „Informație” și totuși mi se pare prea puțin. Urmăroarele articole vor fi ofrande aduse acestui spectru practic nelimitat ce se întinde de un simplu fir de iarbă către infinit. Voi aborda din mai multe unghiuri acest subiect și mi-am propus ca la finalul celor zece articole, cititorii să fie un pic mai…informați.  Succes!

informație= 1. Comunicare, veste, știre care pune pe cineva la curent cu o situație. 2. Lămurire asupra unei persoane sau asupra unui lucru; totalitatea materialului de informare și de documentare; izvoare, surse. 3. Fiecare dintre elementele noi, în raport cu cunoștințele prealabile, cuprinse în semnificația unui simbol sau a unui grup de simboluri (text scris, mesaj vorbit, imagini plastice, indicație a unui instrument etc). DEX

În primul rând voi lansa o polemică: Informația nu inseamnă putere. Informația în fază incipientă este o dată. O dată este doar o premisă a informației. Ca o dată să primesacă statutul de informație este necesară o filtrare umană rațională aducătoare de aplicație. (citesc un documentar despre savană deoarece vreau să plec la vănătoare de lei în Africa; dacă citesc acest documentar și apoi plec la Mamaia, sunt doar un om curios). Informația reprezintă doar o premisă a cunoașterii

Cunoașterea reprezintă capacitatea de a înțelege realitatea  prezentă după anumite evaluări, aceste evaluări fiind formulate după prelucrarea unor date ce au devenit informații. Dar nici cunoașterea nu este finalitatea ciclului informațional și nici putere nu înseamnă. Cunoașterea este doar o premisă a înțelepciunii.

Înțelepciunea înseamnă luarea deciziilor corecte și înfăptuirea acțiunilor aducătoare de progres, este ultimul vagon din garnitura informațională dar vitală. Este practic coroana pusă pe capul informației. Este punerea în practică. O informație-informare și o descriere corectă a realității este complet inutilă fără operativitate inteligentă.

Filmul este următorul: DATĂ-INFORMAȚIE-CUNOAȘTERE-ÎNȚELEPCIUNE 

Individul transmite informații prin toți porii săi, dar vom vedea în ce proporții, prin ce metode și gradul de ambiguitate.

Din supravegherea actului verbal al unui subiect nu putem cunoaște personalitatea sa decât în proporție de 33%. Din inspecția conversației unei persoane ne putem forma o impresie sau cel mult o opinie. Conținutul conversației contribuie în proporție de 6% la formarea impresiei și de 9% la formarea opiniei; dupa ce acestea au fost analizate, putem deduce referințe despre calități ale spiritului acestuia în proporție de 1% despre inteligență 5%, despre sistemul de gândire, părerile și gusturile acestuia 9% și despre modul de viață și anturajul acestuia 3%. Lipsită de componenta acțională în care să verifice cuvântul, judecata despre un om rămâne suspendată deoarece drumul de la cuvânt la faptă este lung. 

Urmărind firul de mai sus tragem concluzia de etapă:

Personalitatea = 33% VORBĂ + 67% FAPTĂ

Omul nu se identifică absolut cu tot ceea ce face ci cu înlănțuirea acțiunilor lui deoarece comportamentul acțional are coerență, face sens și este în raport direct cu voința interioară autentică a individului. Decizia care determină acțiunea se așază pe convingere și valoare și este martoră ca omul este el insuși în tot ceea ce face.

Informația cea mai valoroasă este aceea care descoperă și conduce la acțiuni căci „esența spiritului este fapta sa”. (Hegel, p. 39). Părerea și opinia sunt niște gânduri întâmplătoare, iar părerile sunt neinformative și plictisitoare. ACTA, NON VERBA.

Concluzie

Vorbele nu sunt fapte, dar gândirea umană încearcă totdeauna să transfere valoarea faptei către vorbă, să spună multe dar să nu execute pe măsură . Încearcă să creioneze din vorbe caracterul unui individ, personalitatea sa, fără a trece acestea prin sabia inspecției, a verificării acțiunilor iar în acest mod fiecare își trăiește propria ignoranță.

Mă tem de prima impresie. Este totdeauna cea mai bună.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s