Gândirea critică

Este un articol de seară, scurt, scris într-un moment de relaxare.

Încep prin a clarifica ce NU este gândirea critică. Nu înseamnă negativism, combativitate, distrucție, ceartă sau respingerea ideilor noi. Înseamnă modalitate de funcționare a minții dezvoltată printr-un act volitiv, prin conștientizarea proceselor cognitive și a surselor de eroare. Scopul final este obținerea de rezultate corecte ale gândirii cât mai des, de la situații simple pând la găsirea unor soluții fabuloase in situații critice. 

 Gândirea este conectarea convingerilor prezente cu datele existente pentru a ajunge la alte convingeri viitoare. Dacă acestea din urmă ajung să fie operaționale este discutabil și contextual dar intenția este să fie.

Gândirea critică este un act deliberat meta-cognitiv(a gândi despre gândire, cum gândesc?) și cognitiv(de gândire) în care o persoană reflectează asupra calității procesului rațional dar care are în vedere permament, concluzia, încheierea procesului de gândire.

Gânditorul critic are două obiective majore: a găsi o soluție și a-și îmbunătăți felul în care gândește. Are următoarele moduri de abordare:

  • ridică întrebări și probleme importante
  • formulează clar și precis
  • culege relevantul utilizând concepte abstracte pentru a interpreta eficient
  • ajunge la concluzii bine fundamentate
  • gândește deschis luând in considerare consecințe practice
  • comunică eficient

Concluzie: gânditorul critic poate explica de ce a acționat într-un fel si nu în altul. De ce a tras o concluzie și nu alta. De ce este aici și nu în altă parte. Aici este cheia gândirii critice, totul face sens, are cursivitate și se poate explica până la detaliu.

Publicitate

Un gând despre „Gândirea critică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s