Principiile

principiu=Teză fundamentală; idee de bază. 2) Cauză primară. 3) Punct de vedere propriu; convingere personală. ♢ Din ~ conform convingerii. În ~ în linii mari; în genere (DEX)

Un principiu oferă explicații pentru un număr mare de cazuri, este verificat temeinic, este aplicabil și întotdeauna este necesar să fie validat de precedent. groucho-marx-quotes-011

„Prințipii domnule!”. Caragiale  a știut de ce a pus acest cuvânt în discursul lui Trahanache. De când e lumea, toți au principii, e o poveste lungă. N-am întâlnit un singur om care să-mi spună că nu are niciunul.

În opinia mea, pentru a deveni pragmatic, un principiu trebuie dublat de nuanță, de context, de vremuri. Nu poți să de devii o mașinărie care execută principii.

Contextele în care am auzit de acest cuvât m-au determinat să verific etimologia acestuita iar la origine,cuvântul principium însemna început și nicidecum „încremenire” în timp și spațiu.  Deci, princpiile sunt un bun început, un  far portuar dar drumul parcurs implică flexibilitate, fantezie, răbdare și înțelegere a conjuncturilor.inspirational-presidential-quotes-jefferson

Să nu minți! Este un principiu sănătos. Dar să luăm exemplul unui deținut politic într-o închisoare comunistă, supus unor interogatorii infernale; la un moment dat este obligat să mintă pentru a scăpa de tortură sau de temniță. Uneori minciuna îți poate salva viața. Cum rămâne cu principiul? (vezi MINCIUNA https://mihaibenga.com/2015/07/31/minciuna/ ).

Să luăm exemplul lui Iisus. S-a comportat extrem de neprincipial; a stat la masă cu prostituate, a discutat cu vameși iar primul om luat de El în Rai a fost un tâlhar. În principiu, aceste categorii de oamenii nu ar fi trebuit abordate de Iisus iar un „om cu principii” putea să zică: „nu este normal, ceva e deplasat, cum să stai la masă cu scursurile astea? noi nu discutăm cu asemenea oameni, să plece de lângă noi, ne strică reputația, etc”.  Iisus era un om viu iar ceilalți doar niște mașini de executat principii măcinați de prejudecăți.

La un moment dat, un principiu poate ajunge în postura de a ghilotina nuanța unui context și a se transforma într-o prejudecată. (vezi PREJUDECĂȚI https://mihaibenga.com/2015/07/01/judecati-si-prejudecati/). Este indicat ca fiecare om să aibă anumite princpii, dar cu scopul de Stea Nordică și doar pentru începuturi.

Conversație între Caragiale și Zarifopol iar acesta din urmă îi spune: „Ar trebui ținut cont de niște principii” iar Caragiale îi răspunde: „Dragul meu! Se poate?! Om bătrân și cu principii?”. Se sugerează că în fața imprevizibilității și a impredictibilității vieții, principiile devine estetice.

În concluzie, o abordare opozabilă universal a principiilor este riscantă dar totuși voi lansa un hybrid de aplicare și anume flexibilitate în principialitate. 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s