Triada puterii

Încep prin a postula că puterea nu este un fenomen concret, ci reprezintă un deziderat în orice relație interumană. Nu se poate evita, nu este nici bună, nici rea. Puterea spre deosebire de alte sectoare, are o calitate specială-când este pierdută de cineva nu este obligatoriu să revină unui succesor, cel puțin nu în aceeași formă.

Oamenii au nevoi și dorințe, iar cel ce este capabil să le satisfacă deține cel puțin un potențial de putere. Nevoile fiind diversificate, automat si metodele de satisfacere a acestora sunt numeroase. descărcare

Găsesc ca principale surse de putere următoarele:

  1. Forța
  2. Bogăția
  3. Cunoașterea

Violența este folosită pentru pedepsire, bogăția pentru recompensare dar și pentru pedespire; cunoștințele reprezintă sursa cea mai solidă și fină de putere, deoarece cu ajutorul lor, individul devine capabil să navigheze în situații ce ar putea necesita folosirea primelor două, dar le evită. Adesea, cunoașterea legată nolens volens de cunoștințe, poate fi folosită în asemenea manieră încât oamenii să fie nevoiți să acționeze conform unei teze sau chiar contrar intereselor proprii.

Concluzie de etapă

Cunoștințele oferă o formă de putere de calitate superioară.

Dintre cele trei surse de putere amintite, cea mai dificil de distribuit este cunoașterea. Reîmpărțirea cunoașterii poate duce la reîmpărțirea bogației .

În era contemporană, opinez că cel mai important factor de putere este calitatea.

Forța poate fi folosită doar pentru a pedepsi dar întotdeauna generează rezistență din partea celui agresat. Obiectul puterii, dacă nu este exterminat complet, așteaptă momentul oportun pentru a se răzbuna, Deci, forța poate fi catalogată ca necalitativă. 

Bogăția este o sursă de putere de calitate medie, fiind și cea mai comodă. În locul amenințărilor și coerciției, pot fi oferite premii și recompense dar în același timp când sumele sunt retrase apare dezamăgirea. Bogăția rămâne cel mai flexibil instrument.knowledge-is-power-41

Puterea de calitate superioară este blindată de folosirea cunoștințelor. Aceasta presupune concomitent și eficiență maximă, atingerea scopului final apelând la minimum de resurse. Adesea, cunoștințele pot fi utilizate pentru a persuada obiectul puterii să accept operațiuni viitoare propuse de subiect pentru finalizarea unei acțiuni definite. Aici poate apărea finul detaliu de a convinge obiectul că acea acțiune este gândită chiar de el.

Cunoștințele pot fi un mijloc de a spori puterea și averea. Cunoștințele sunt de o flexibilitate rar întâlnită în alte domenii, oferă avantaje atât în plan material cât și în plan psihologic și sunt piatra de temelie pe care se dezvoltă orice organism conștient. O altă calitate esențială este că sunt accesibile tuturor. În timp ce bogația aparține celor avuți, cunoștințele sunt cele mai demcratice, accesibile și inepuizabile.

Într-o lume a informației nelimitate, la prima vedere, lupta pentru putere și dominație se transformă în lupta pentru împărțirea și accesul la informație. Dar nu mi se pare suficient. Lanțul corect este: dată-percepție-cunoștere-înțelepciune.

Cunoașterea, când valsează cu gândirea poate muta munții din loc și poate face ca o putere efemeră să pară perenă. Cel care știe mai mult decât adversarul său dobandește avantaj strategic.

Concluzie

Când pierzi un război al minții, devii un supus al vremurilor tale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s