Antifragil

Un miliardar chinez se afla la o licitatie organizată de compania Sotheby pentru a cumpăra o ceșcuță de ceai din vremea dinastiei Ming(sec al-XV-lea). Pentru cunoscători este denumită și ceașca pui, denumire dată după puii pictați pe exterior. Vasele de acest tip sunt amintite în literatura clasică chineză și aristocrații vremii erau dispuși să plătească sume imense pentru a intra în posesia lor.3803533

În fine, domnul Liu Yiqian, a adjudecat rara piesă pentru colosala sumă de 36 de milioane USD. Fabulos.

Ce l-a determinat pe colecționar să plătească această suma, pe lângă pasiune, raritate și extravaganță? Vom vedea imediat.

Colecționarul chinez s-a ridicat in picioare pentru a primi aplauzele celor prezenți la licitație, a fost salutat călduros de către directorul casei, și apoi a mers într-o cameră alăturată să-și ridice mult râvnita piesă. Când s-a apropiat de ceașcă, aceasta dintr-o dată a prins glas…

„Nu am fost de la început atât de valoroasă” a început să spună ceașca spre stupefacția chinezului. „Am fost o simplă bucată de argilă roșie. Proprietarul argilei m-a luat, m-a învârtit, m-a rulat, m-a bătut, m-a frământat tare iar eu zbieram „lasă-ma în pace, nu mai rezist, nu fi crud” iar el a zâmbit și a zis „încă nu”. Apoi am fost luată și băgată în cuptor m-a modelat după bunul lui plac, simțeam că mor, mă topeam, simțeam că cedez. Am început să urlu „scoate-mă de aici, voi muri, nu mai pot” dar îl vedeam printr-o crăpătură pe Maestru și el mi-a zâmbit și mi-a zis cu blândețe „încă nu”. Când eram pe punctul să clachez, m-a scos și m-a așezat pe raft; „mult mai bine, mi-am zis”. N-am apucat să mă răcoresc și iar m-a luat, m-a periat și a început să mă vopsească, simțeam mirosuri oribile și am început din nou să mă țip „te rog încetează, abia mi-am revenit, nu mai suport”, apoi el a dat din cap și a zis din nou „încă nu”. Brusc, mă bagă din nou în cuptor doar că de data asta nu era ca prima dată. Era de două ori mai cald. Am urlat, am zbierat, am plâns și când era aproape să sucomb, ușa s-a deschis și m-a pus pe raft…mă gândeam ce o să îmi mai facă, deja resemnată. 

Peste o oră, Maestrul din anecdota mea, s-a întors la ceșcuță cu o oglindă și i-a pus-o în față. „Uită-te la tine”  a spus Acesta. Ceșcuța miliardarului chinez se uita uimită la ea în urmă cu 600 de ani și și-a zis cu glasul tremurând: „vai ce frumoasă este…de fapt…sunt frumoasă…sunt eu?”. Apoi Arhitectul i-a spus așa: „știu că a durut când ai fost frământată, lovită, rulată dar dacă nu aș fi făcut-o te-ai fi uscat. Știu că ți-a venit rău când te-am învârtit, știu că te-ai sufocat când te-am băgat în cuptor dar dacă n-o făceam te-ai fi crăpat. Știu că mirosurie te-au îngrozit dar fără vopseaua aplicată nu te-aș fi putut individualiza. Mai știu că a fost cumplit  a doua oară în cuptor dar fără asta te-ai fi spart. Nu ai fi avut strălucire în viață. Acum ești un produs finit. Ești ceea ce am avut în minte de la început și tu nu ai știut.

În afară de domnul Liu Yiqian, actorii sunt la bunul plac al imaginației dumneavoastră.

ANTIFRAGIL-acest termen caracterizează acele organisme care nu sucombă în medii de incertitudine și ostilitate și care adaptându-se la conditii externe extreme, reușesc să se dezvolte.J3Msc

Pericolul îi pândește pe cei care obișnuiesc să folosească raționamentul inductiv pentru a formula verdircte cu caracter general pe baza unor cazuri particulare. Voi da exemplu unui curcan domestic.

Un curcan este hrănit zilnic. Fiecare masă va întări convingerea păsării că un dar al vieții este acela de a fi hrănită zilnic de către un domn amabil și generos care îi vrea binele necondiționat. Dar în seara zilei de luni, înainte de Ziua Recunoștinței, curcanului i se va întâmpla ceva neașteptat. Acest fapt va crea o reevaluare a convingerii generale.

Putem observa că meleagris galopavo a învățat observând ce se petrece în jurul său. Pasărea a investit încredere în omul ce o hrănea, încredere ce crescut constant până în ajunul măcelului.Riscul la care se expunea curcanul a atins zenitul în momentul în care sentimentul de siguranță era la cel mai înalt nivel. Credea că a trăi bine este sine qua non.

În fine, surpriza colosală apare atunci când te aștepți mai puțin, în moment de maximă încredere și când te crezi imbatabil. Când moțăi plin de încredere ușor amețit de un cognac fin într-un costum bun.

Antifragilitatea este o proprietate a organismelor vii care reușesc să se adapteze la variații mari ale mediului extern. Corpul uman este un bun exemplu; o viață sedentară ce nu generază modificări majore ale pulsului vulnerabilizează inima. Cordul beneficiază de pe urma variațiilor la care este expus.

4a7f98bbf125a035511aae1b0fbf83acAntifragilitatea diferă de reziliență sau robustețe; ultimele două înseamnă supraviețuire în caz de calamitate, însă prima reușește să se dezvolte în condiții extreme. Un eveniment tragic poate fi factor motivator și augmentativ, sau ocazie de a depune armele. Depinde de stuctura fiecăruia.

Comoditatea dată de perioadele lungi de calm duce la scăderea capacității de funcționare în condiții advrese. Succesele tactice tind să adoarmă vigilența strategică, de aceea sistemul ce va dăinui și prospera este acela care va reuși NU să evite provocările, ci acela care alege să le confrunte, chiar dacă uneori înregistrează infrângeri sau eșecuri. Este vorba despre curajul de a excela în vâltoarea evenimentelor, fără a te întreba de ce.

Niciodată nu putem face o prognoză imbatabilă. Evenimente cum ar fi dispariția subită și nedreaptă a cuiva drag trebuie să ne mobilizeze. Nu este de ajuns să reziști. Are rost să ai parte de pace fără independență? E de folos să reziști fără progres? Răspunsul este în inima și mintea fiecăruia dintre noi; acest articol are ca scop doar declanșarea unor întrebări cheie ce ne ajută să mergem mai departe, demni, mândri și pregătiți să facem față în orice secundă oricărui eveniment. Pentru a prinde o formă finită s-ar putea ca furcile caudine să pară o glumă. Sa fim pregătiți și vigilenți.

Publicitate

4 gânduri despre „Antifragil

  1. Mihai,ai scris foarte frumos,si banuiesc ca faci asta pentru oamenii care apreciaza catusi de putin postarile tale indiferent daca iti apartine un singur paragraf,doua sau intreg articolul.Asta conteaza mai putin cata vreme totusi ne oprim privirea pe text .
    „Per aspera ad astra”
    Succes!

    Apreciază

  2. Am citit şi eu Antifragil de Nassim Taleb. Povestea cu ceaşca nu o ştiam. Este drăguţă. Totuşi nu uita că antifragilitatea depinde foarte multe de context. Doar natura,indiferent cum o defineşti, este antifragilă mereu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s