Judecăți și prejudecăți

A judeca=facultatea de a gândi logic, rațiune, inteligență, gândire. cu judecata=cu tact, cu bun simț, serios, temeinic. Părere, socoteală. Formă logică fundamentală exprimată printr-o propoziție în care se afirmă sau se neagă ceva. Judecată juridică. Judecată divină. (DEX)

La nivel cotidian, se emit judecăți, de cele mai multe ori în grabă, frivole și fără forță de penetrare în realitate. Dar cum ne putem suspenda judecata pentru a lăsa adevărul și obiectivul să ne bucure simțurile?poză 3 (1)

În scenă intră voința. În măsura în care voința stimulează intelectul la examinarea unui adevăr sau îl privează de la acesta , trebuie să admitem rolul influenței voinței asupra aplicării intelectului, deci a modului în care ne formăm convingeri.

Acum intervine suspendarea judecății printr-un act volitiv. Suspendarea judecății constă în decizia de a nu permite ca o simplă judecată provizorie să devină imperativă. Adică nu te grăbi să tragi concluzii la secundă.

Practic, este provizorie o judecată prin care îmi creionez o imagine despre ceva având mai multe motive să cred adevărul despre acel ceva decât contra lui, dar și faptul ca aceste motive nu sunt încă suficiente pentru a emite o judecată definitivă.  Este provizorie o judecată pe care o considerăm problematică.

Pentru a emana o suspendare a judecății pe baza perceptelor într-un mod fructuos este necesar un antrenament mintal intens, deoarece reținerea de la aprobare este dificilă-intelectul uman este dornic să se extindă prin judecăți și cunoștințe, dar nu o face întotdeauna corect. Deraierea poate fii evitată prin prudență, prevenție, tact și efort. Derapajul de judecată culminează cu retractarea, iar aceasta nu este tocmai plăcută. Atenție la neatenție.

Prejudecățile  sunt judecăți provizorii deoarece sunt acceptate ca principii. Dar un spirit fin admite că aceste „principii” sunt derivate din judecăți eronate.  Din prejudecată nu decurge altă prejudecată ci judecăți diforme. Pe scurt, falsa cunoștință. poză 2 (2)

Dintr-o deficiență de reflectare, principii de raționare subiective devin norme de raționare obiective-ceea ce se va transforma într-o gravă eroare și o brutalizare  a adevărului.

Sursele principale ale prejudecăților sunt:

  1. Imitația
  2. Obișnuința
  3. Inclinația

Imitația constituie un motiv solid pentru a considera ca adevărat ceea ce alții au considerat așa. De aici rezultă prejudecata că „ceea ce face toată lumea e bine”.

Obișnuința cimentează prejudecata în timp, și nu poate fi abolită decât în urma unui efort susținut și prelungit căci intelectul reținut în mod progresiv și înlănțuit în false judecăți prin motive contrare sfârșește prin a avea un sistem de gândire diametral opus. Adică cel ce își crează propria lume și sistem de convingeri fără a ține cont de bunul simț, se rupe de sistem. 

Dacă o prejudecată din obișnuință se produce prin imitație, atunci rezultatul este catastrofal. Are ca rezultat fatal-înclinația. O prejudecată izvorâtă din imitație și obișnuință poate fi numită și înclinație pentru aplicarea pasivă a intelectului sau pentru aplicarea mecanică  în locul aplicării spontane pe baza legilor. 

Rațiunea ar trebui să fie un mebru activ care nu ar trebui să împrumute nimic de la simpla autoritate a altuia și nici de la experiență. Dar aici apare alt actor: indolența. Indolența îi obligă pe mulți să calce pe urmele altora decât să-și încordeze propriile forțe. Aceștia se numesc copii. 

Un adevăr este rațional când ne întrebăm: ce anume a spus? și nu: cine a spus?

A favoriza prejudecata cuiva înseamnă a-l înșela cu bună știință. Prejudecățile trebuiesc acceptate, tolerate și cu tact evitate-cele care vin din exterior. Având rădăcini adânci și construite ani la rând, riscăm să lezăm posesorul lor. Este o navigare în ape învolburate iar la țărm vor ajunge cei mai iscusiți cârmaci.

Publicitate

Un gând despre „Judecăți și prejudecăți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s