Solitudinea nu este singurătate

Solitudinea înseamnă aer curat. Înseamnă confort. Înseamna spațiu privat. Înseamnă autonomie. Înseamnă detașare. Înseamnă calm. Înseamnă liber arbitru. Solitudinea este elegantă și grațioasă.

Singurătatea înseamnă lipsă. Înseamnă exploatarea celuilalt. Înseamnă dorință veșnică nesatisfăcută. Înseamnă cerșetorie. Înseamnă zbucium intern. Singurătatea este urâtă și gălăgioasă.

Maniera proprie de a interpreta situațiile te face capabil de a-ți păstra demnitatea atunci când alții nu o fac; atunci când nu te bazezi pe ce cred și simt alții.

Solitudinea te centrează, te fixează. Singurătatea te descentrează și te pustiește.poză 2 (1)

Solitudinea îți permite o detașare pozitivă, fără a neglija ceva, însă generic vorbind, „oamenii” interpretează cu nonșalanță această stare de spirit ca fiind răceală, snobism, cinism, sau lipsă de afecțiune. Dacă cineva este discret, detașat și rezervat, nu inseamnă că este ostil. Să ne fi obișnuit prea mult cu bășcălia, râsul fără rost sau am jucat prea mult timp renghiuri fără sens încât aceste calități, nu numai că nu mai sunt decelate, dar chiar deformate?

Să ți se simtă lipsa datorită profesionalismului tău, felului tău de a fi, abordării tale, ingeniozității tale, determinării tale sau pur și simplu a prezenței tale; și nu  din cauza felului în care ceri compasiune, a unei subtile forme de șantaj emoțional, sau din cauza povestirilor de genul „cât de oropsit ai fost tu în viață și câte ai tras tu…săracul de tine…”. De parcă greutățile au început cu tine. Să intri în interacțiune cu cineva ca un stăpânpoză 4
și nu ca un boschetar. Ca un împărat și nu ca un cerșetor.

Solituinea îți oferă autonomie; gratis,dar totuși sunt poză 1 (1)puțini care profită de ea. Să fii capabil să îți gestionezi singur viața, sa fii un agent activ, proactiv, capabil de autodisciplină și decizie, și nu un pion ce este mutat pe tablă în bătaia puștii. Îmi vine chiar acum în minte un proverb evreiesc: „Un popor ce nu este condus de un rege, va cădea într-o mare de sfetnici”. În anectoda mea, regele este instanța de gândire-„sfătuită” de consilierii săi-solitudinea, autonomia, determinarea, iscusința, iar poporul, viața în sine. În esență este vorba să fii puternic, să nu fi slab. Să fii motivat de dezvoltare și nu de deficit.

„Sunt aici cu tine, pentru ca vreau, pentru că te apreciez și pentru că văd ceva în tine. Nu am nevoie de companioni.”

Publicitate

5 gânduri despre „Solitudinea nu este singurătate

 1. „De aceea, dragul meu, iubește-ți singurătatea și poartă-i durerea ce ți-o ursește, cu vaiet împăcat” – Rilke, Scrisori către un tânăr poet, Scrisoarea 4
  https://mymindismyshelterdotcom.wordpress.com/2016/02/29/rilke-scrisori-catre-un-tanar-poet-2/

  „Therefore, dear Sir, love your solitude and try to sing out with the pain it causes you” – Rilke, Letters to a young poet, Letter 4.
  https://mymindismyshelterdotcom.wordpress.com/2014/08/16/letters-to-a-young-poet-rilke-2/

  Apreciază

 2. Este adevărat, în acea veche traducere (anii 30), nu se făcea clar diferența între solitudine și singurătate. Pe alocuri am adaptat traducerea, însă nu am înlocuit „singurătate” cu „solitudine” (deși aș fi vrut, pentru a clarifica diferența de sens), întrucât mi se părea că „solitudine” contrastează cu tonul traducerii.

  Rilke m-a salvat, însă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s