Mai avem nevoie de caracter?

Caracter=ansamblul însușirilor fundamentale psihice morale ale unei persoane ce se manifestă în comportamentul său, în ideile și acțiunile sale. Personalitate morală fermă. (DEX).

În sensul la care mă voi referi înseamnă voință de nestrămutat, coerență, certitudine. Putem afirma despre un om de caracter că este de încredere, își respectă angajamentele, nu vorbește încurcat și nu se lansează în acțiuni superflue. Cinstea cu siguranța face parte din buchetul calitativ al omului de caracter. Nu caută să înșele pe nimeni. Este INTEGRU.

Mai apreciem acea strângere de mână fermă a unui om dispus să meargă până la capăt și acea licărire a ochilor a omului dârz care nu poate fi mascată sub nicio formă? Sau am cedat locul unor oameni care se descurcă conjuctural, care una spun și alta fac și a celor care sunt dispuși să își anuleze pactul mutual onorabil pentru un câștig puțin mai mare sau pentru o situație mai favorabilă?

Desigur, Machiavelli ne spune în celebra sa opera pe care nu sunt mai este nevoie s-o menționez că „un principe trebuie să își respecte cuvântul dat atât timp cât îl avantajează”. Însă sunt situații în care ai răspunderi mai mari decât ale unui principe. Da! Chiar se poate, chiar dacă acest lucru nu este realizat de toți. Să duci până la capăt o promisiune calculat asumată este un deliciu personal, este respect pentru tine însăți, este o sărbătoare. Doar ne deosebim de o simplă frunză arămie fluturată de vânt intr-o zi de noiembrie; această imagine poate fi pitorească desigur, dar nu este aplicabilă în lumea celor ce își asumă răspunderi ferme.

Toate activitățile moderne cer imperativ calități ca frumusețea, inteligența, creativitatea, sociabilitatea, manierele sau cultura. De caracter am auzit vorbindu-se mai rar. Ciudat. Dacă aș vrea să am un partener viabil în orice domeniu, mi-aș dori să fie INTELIGENT, ENERGIC și INTEGRU. Dacă nu este INTEGRU cu siguranță mi-aș dori să fie leneș și slab de minte.

Doar anumite sfere din organismul de funcționare ale unui mecanism pun accentul pe acest cuvânt numit CARACTER, și din ceea ce cunosc, acestea chiar funcționează. De ce? Pentru că generează încredere; ne putem baza pe ele, știm că unde este acest element, lucrurile se sfârșesc întotdeauna cu bine.  Spre exemplu, diplomația, politica și economia trebuie să aibă acest fundament. Fără caracter totul este lichid. 

Dacă aș deschide acum televizorul, aș putea indica nenumărate exemple autohtone de lipsă de caracter. Nu dau nume; nu mă califică nimic s-o fac. Dar voi lua aminte.

poză 1 poză 2

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s