Puterea întrebării

A pune întrebări ne lansează în aventura căutării de răspunsuri. A pune cuiva întrebări pentru a-i evalua din răspunsuri cunoștințele; a examina; a cerceta; a suprima îndoieli;  a edifica. Întrebarea se poate pune din varii motive în varii contexte.

Sunt meserii care se bazează pe intrebări cheie puse în momente potrivite. În acest domeniu, performanța rezultă din aflarea adevărurilor ce afectează pe cei mulți sau din generarea de căștiguri. Performanța e atunci când deții controlul asupra unei arii, cu costurile aferente, cu timp investit, cu oameni, cu tot ansamblul. Cu cât ai o cunoaștere mai aprofundată asupra domeniului tău, cu atât devii mai capabil de prognoză și anticipare(feed forward). Când suprimăm îndoiala, viața noastră devine mai clară, mai lină, mai liniștită, mai sigură. Devenim puternici. In sfera subiectivă.

Tot subiectiv. Să știi mai mult, să acumulezi capital de cunoștințe, capital de imagine. Să stăpânești prin cunoaștere; să te duci tu spre realitate, nu să vină ea peste tine; nu sa fii total luminat de un eveniment, ci tu să fii cel care îl luminează și se contopește cu el precum o piesă de puzzle. Să ajungi să te consideri mai buni ca alții pentru că tu știi iar ei nu.

Întrebarea supremă se pune atunci când nu întrebi. Când nu mai ești nevoit să întrebi. Când cel din fața ta nu este obligat să se dezvăluie, ci alege să o facă benevol datoriă ție, ți se dăruiește. Atunci ai atins calea regală. Când nu ești nevoit să-l umilești și să-l demolezi pe cel din fața ta pentru a te asigura că răspunsurile pe care le aștepți sunt cele dezirabile.

La final, propun o temă de reflecție.  Există o artă de a nu pune întrebări, doar de a ghida precum o busolă invizibilă spiritul din fața noastră?   Putem ajunge atât de sofisticați încât din atingeri țesute din pânză de păianjen să determinăm spiritul din fața noastră să se înalțe deasupra situației și să nu mai aibă relevanță clasicele întrebări: ce? cine? când? de ce?  cu ce efecte? . Putem să determinăm întrebarea regală obținută in cel mai scurt timp: „cu ce pot să te ajut?”. Aici se face diferența între reprezentarea naivă și spiritul educatLess is more.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s