Învățarea informativă și învățarea transformativă

Cele mai mari realizări în dezvoltarea omenirii au avut loc când cineva a refuzat să accepte un adevăr prestabilit sau un mod impus de a ințelege lucrurile. Cel ce a putut să spargă barierele impuse și să meargă impotriva valului, a umilințelor, a sprâncenelor ridicate si pufniturior de râs la adresa lui, acela a performat într-un final. El este cel care nu s-a dat bătut. El este cel care a scrâșnit din dinți. El este cel care s-a întrebat deseori dacă nu cumva este nebun(lăsându-se amprentat fugitiv de către cei din jurul său). El este cel pe care îl admirăm cu toții, care are succes și în care ne regăsim câtuși de puțin.

Niciun succes nu vine întâmplător. Este o înlănțuire de eforturi susținute, de sacrificii, de nopți nedormite și de invățare continuă. Dar si de zaruri. Fără o construcție mentală solidă, din relativ totul devine lichid.

În urma învățării devenim persoane schimbate. Odată ce persoana este schimbată automat și experiențele viitoare în care este implicată vor fi diferite. O persoană înseamnă cunoștințe, aptitudini, emoții, valori, identitate si toate acestea pot fi schimbate și dezvoltate prin învățare. Un om este momentul „acum” și din moment ce nu poate opri timpul, este în continuă devenire; pe loc este imposibil să stea; merge ori „în sus” ori „în jos”. Este o chestiune de conștientizare și de liberă alegere.

Învățarea orientată spre lărgirea bagajului de cunoștințe, înmulțirea buchetului de aptitudini, expansiunea structurilor cognitive deja deținute, toate acestea aprofundează resursele disponibile într-un cadru de referință existent. Această formă de învățare este de tip informativ, căutând să aducă un nou val de informații valoroase în blocul nostru informațional. Învățarea țintește nu numai ce cunoaștem ci și felul  în care cunoaștem. Învățarea informativă este cumva îndrumată spre interior, spre satisfacerea unei nevoi de informație, spre umplerea unui vas personal.

Învățarea transformativă schimbă vasul din temelii, îl sparge și pune altul în loc. Reformează până la nerecunoaștere. „Când am găsit răspusurile viața mi-a schimbat întrebările”. Schimbările  care au loc la nivelul bagajului de cunoștințe, al încrederii în calitățile sale, în opiniile sale, al percepției asupra propriei persoane aflându-se în plin proces de învățare, sunt cu adevărat relevante și merită a fi facilitate.

Dar dacă acel vas mai sus amintit nu există? Dacă nu avem o nevoie de cunoaștere? În acest caz voi apela la termenul lui Mezirow, la cadre de referință fără de care viața nu este posibilă. Un cadru de referință este o deprindere a minții cât și un punct de vedere. Aceste alegații ne duc cu gândul la următoarea teorie: un cadru de referință este un mod de a percepe si de a „pune problemele” în viața cotidiană. Formarea de semnificații reprezină sensul pe care îl dăm unei experiențe interioare sau exterioare; partea cea mai interesantă acum vine; invățarea tranformativă reformează formarea de semnificații, metaproces ce modifică structural construirea de semnificații.

Ceea ce este „subiect” în cunoașterea noastră devine „obiect”. Obiectul cunoașterii descrie gândurile și sentimentele pe care spunem că le avem; subiectul descire gândirea și simțirile noastre. Când un mod de cunoaștere pleacă din locul în care „ne are la mână” spre locul în care „il avem la mână”, atunci forma nou apărută devine mai complexă și cuprinzătoare. Aduce bucurie. Luminează. Satisface.

„Spiritul nu se odihnește niciodată”. Calea spre invățare este deschisă tuturor. A înțelege de ce înveți și la ce îți folosește poate fi călăuzitor. Învățarea permanentă necesită, atenție sporită, activarea simțurilor și a conștiinței. Nu este un lucru facil dar merită…sau nu. Ca temă de refelecție: „Fericiți cei săraci în informație”.photo

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s